Uporaba IronPhyton skript za pripravo prodajnega naročila

Skripte6

Kern d.o.o.

Hrpelje, Slovenia

5,1 mio EUR (2015)

1969

50

Slovenija, Italija, Srbija, Češka

Kern Logo

Kako lahko s pomočjo preprostih skript prilagodimo TIBCO Spotfire® rešitve za operativne namene preverjanja zalog in kreiranje naročil že pri stranki?

Izziv

Predpostavimo naslednjo situacijo. Prodajni potnik se neposredno pri stranki dogovarja za dobavo določenega proizvoda. Nima možnosti vpogleda v informacijski sistem podjetja zaradi različnih razlogov. Sistem mu ne omogoča vpogleda v stanje zalog preko mobilnih naprav ali pa mu zaradi narave dela podjetje ne dodeli možnosti dostopa do informacijskega sistema, posebej če zastopnik ni zaposlen v matičnem podjetju. Zato običajno naročila izvede, ko se vrne v pisarno ali v dogovoru s sodelavci kasneje. Takrat tudi posreduje informacijo stranki ali je želeni izdelek na voljo ali ne. To zahteva dodaten čas, delo, poveča pa se možnost napak.

Z rešitvami TIBCO Spotfire® želi podjetje prodajnemu potniku omogočiti vpogled v lastne zaloge v realnem času in s tem informacijo o možnosti dobave, kjerkoli in kadarkoli. V drugem koraku pa tudi čim hitrejše kreiranje prodajnega naročila ter posledično dobave.

Kako?

Rešitev

Prodajnemu potniku omogočimo dostop do spletnega strežnika Spotfire®, lahko tudi preko mobilnih naprav. V analizi, ki mu je na voljo, lahko preveri trenutno stanje zaloge – takoj v času sestanka pri stranki. Tako lahko takoj posreduje informacijo, ali je možna dobava artikla iz zaloge.

Hkrati mu lahko s preprostimi skriptami omogočimo, da na podlagi izbranih artiklov kreira naročilo in ga s pritiskom na kontrolni gumb avtomatsko pošlje na izbrani elektronski naslov.

Tako smo se z rešitvami TIBCO Spotfire® izognili razvoju dodatnih modulov v poslovnem informacijskem sistemu za spremljanje in naročanje preko mobilnih naprav, ki jih zlasti enostavnejši informacijski sistemi nimajo na voljo.

Primer

V analizi preverimo stanje zalog.

Skripte1

Z gumbom Skripte8 se podatki označenega izdelka prenesejo v predlog naročila.

Skripte2

V predlog dopišemo samo še količino za naročilo, komentar in dodamo v naročilo. Izdelek se nam pojavi v tabeli za naročilo.

Skripte3

Preverimo še ostale izdelke in na opisan način po potrebi vnesemo nova naročila.

Vsi izdelki za naročilo so sedaj v tabeli.

Skripte4

Seveda lahko naročila še dodajamo, popravljamo, brišemo.

Ko smo z urejanjem zaključili, bo odgovorni za naročila s klikom na gumb Skripte5 v podjetju prejel tabelo naših zahtev.

 

Uporaba Iron Python skript

Iron Python skripte so kratki programčki, ki omogočajo izvajanje različnih funkcionalnosti, ki sicer niso del programa Spotfire®. Kličemo določene objekte in jih uporabljamo za izvajanje programov.

V tem primeru smo pripravili nekaj takih skript, ki omogočajo kreiranje naročila in njegovo pošiljanje po elektronski pošti.

Skripte6

To pa je primer take skripte, ki briše označene vrstice v določeni tabeli.

Skripte7

Splet ponuja veliko primerov skript v povezavi z rešitvami Spotfire®, zato je njihova uporaba možna tudi tistim, ki niso programerji. Najzahtevnejši uporabniki pa imajo s tem na voljo široko paleto možnosti funkcionalnosti, ki lahko močno obogatijo standardne funkcije analitičnih rešitev in posegajo že v operativno poslovanje. S tem pa lahko podjetja privarčujejo precej denarja.

Ena izmed takih spletnih strani se nahaja na tem naslovu.

Poleg Iron Python skript lahko v spotfireju izvajamo statistične skripte v statističnem jeziku R ter Java skripte.